210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

Yin & Yang (Γιν & Γανγκ)

Yin & Yang (Γιν & Γανγκ)

Στην Ταοϊστική φιλοσοφία μόλις τον 6ο π.Χ. αιώνα, η ανθρώπινη συνείδηση βιώνει από πολύ νωρίς την ενεργειακή ύπαρξη. Στην αρχή υπήρχε το πνεύμα, ο Ουρανός. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ύλη, η Γη. Αυτό μας θυμίζει και την δική μας ‘Θεογονία’ του Ησίοδου, όπου αναφέρεται αντίστοιχα ο Ουρανός και η Γαία.

Οι Κινέζοι ονόμασαν την ύλη γιν και τη συμβόλισαν με μια διακεκομμένη γραμμή. Ονόμασαν το πνεύμα γιανγκ και το συμβόλισαν με μια συνεχή γραμμή. Το γιν και το γιανγκ θεωρούνται αρχέγονες δυνάμεις που έχουν εντελώς αντίθετες ιδιότητες, όμως η μια δίνει ύπαρξη στην άλλη. Χωρίς το γιν δεν υπάρχει γιανγκ και το αντίστροφο. Το ένα εμπεριέχει το άλλο.

Το σύμβολο, γνωστό και ως Τάι – Τσι, είναι ένας κύκλος που διαιρείται με ένα «S» σε δύο μέρη, ένα λευκό και ένα μαύρο, με μικρότερους κύκλους του αντίθετου χρώματος σε κάθε ένα από τα μέρη αυτά.

Έτσι από τα δύο είδη γραμμών γιν και για γιανγκ προέκυψαν τα οκτώ τρίγραμμα που είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί τριών ασυνεχών και συνεχών γραμμών. Σε αυτά τα οκτώ τρίγραμμα βασίζεται το Ι Τσινγκ, το αρχαιότερο κλασικό έργο της Κίνας, επονομαζόμενο και Βιβλίο των Αλλαγών, είναι η βάση του Φενγκ Σούι.

Το σύμβολο του Γιν-Γιανγκ απεικονίζει την πρώτη Δράση / Κίνηση από την κατάσταση της Ενότητας και την Ολότητας (Γου-Τσι) στην κατάσταση της συνεχούς Δόνησης και στη δημιουργία των αντιθέτων. Αυτός ο κόσμος των αντιθέτων στον Ταοϊσμό αντιπροσωπεύεται από το Γιανγκ-Τσι και το Γιν-Τσι, τις δύο αρχέγονες «αρσενικές» και «θηλυκές» ενέργειες των οποίων η ένωση και η αλληλοδιάδραση δίνει αφορμή στα πέντε στοιχεία να σχηματιστούν και τελικά τα «10.000 πραγματα» να υπάρξουν όπως αναφέρεται στα ταοϊστικά κείμενα, δηλαδή όλες οι μορφές και τα χρωματα, τα  φυτά, τα μεταλλευματα και όλες οι ζωές του υλικού μας κόσμου.

Οι ιδιότητες του Γιν

Θηλυκό, Μαλακό, Κρύο, Σκοτάδι, Ακινησία, Αρνητικό, Ψυχρό, Σελήνη, Ώρες της Νύχτας, Απαλό, Παθητικό, Αδύναμο, Δεκτικό, Υποχωρητικό, Εισπνοή, Τα Στάσιμα Νερά, Καμπύλη, Υγρό.

Οι ιδιότητες του Γιανγκ

Αρσενικό, Σκληρό, Ζεστό, Φως, Κίνηση, Λαμπρότητα, Θετικό, Ζεστό, Ήλιος, Ώρες της Ημέρας, Φωτιά, Σκληρό, Κυριαρχικό, Δυναμικό, Ορμητικό, Εκπνοή, Βουνά, Ήχοι, Ευθεία Γραμμή, Ξηρό.

Δείτε τα προιόντα που σας προτείνουμε σχετικά με το θέμα εδώ

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.