210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

The Hamsa Hand (Το χέρι της Χάμσα)

The Hamsa Hand (Το χέρι της Χάμσα)

Τι σημαίνει το χέρι της Χάμσα; Χέρι της Φατιμά ή της Χαμάς ?

Το χέρι Hamsa είναι ένα από τα παλαιότερα σύμβολα και η χρήση του μετρά 1.800 χρόνια ιστορίας, πριν από όλες τις μεγάλες θρησκείες. Το σύμβολο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Μεσοποταμία και στην Καρχηδόνα.

Hamsa Hand Insence Holder

Αρχικά, αυτό το σύμβολο είναι γνωστό με πολλά ονόματα. 

Το Χέρι της Φατιμά : Αυτό το όνομα προέρχεται από ισλαμικές πεποιθήσεις και πήρε το όνομά του από τη Φατιμά, κόρη του Προφήτη.

Το χέρι της Μύριαμ : Στην εβραϊκή κουλτούρα, το χέρι Hamsa είναι σύμβολο του Χεριού του Θεού. 

Το χέρι της Παναγίας: Αυτό το όνομα προέρχεται από τη χριστιανική παράδοση, όπου το σύμβολο έχει πάρει το όνομά του από τη μητέρα του Ιησού, τη Μαρία.

Hamesh : Η λέξη hamesh σημαίνει πέντε στα εβραϊκά. Αντιπροσωπεύει το όνομα «Heh» που είναι ένα από τα πολλά ονόματα του Θεού.

Μερικές άλλες παραλλαγές είναι  Hume hand, Khamesh και Khamsa.

Πιστεύεται ότι το Χέρι της Χάμσα δημιουργήθηκε από τους Φοίνικες που το χρησιμοποίησαν ως φυλαχτό. Με την πάροδο του χρόνου, συνέχισε να θεωρείται σύμβολο προστασίας από το κακό, ειδικά από το «κακό μάτι», αυτόν τον πρωταρχικό φόβο που υπήρχε σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς.

Το χέρι της Hamsa έχει διαφορετικές έννοιες για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι ένα προστατευτικό σύμβολο που φέρνει την αθφονία, την υγεία, την ευτυχία και την καλή τύχη, αποφεύγοντας το κακό και τα αρνητικά συναισθήματα.

Hand Of Fatima Candle

Σε πολλούς πολιτισμούς, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μια επικρατούσα δεισιδαιμονία ότι εάν ένα άτομο με κακές σκέψεις στην καρδιά του κοιτάζει, το «κακό μάτι» του μπορεί να προκαλέσει τα κακά πράγματα να συμβούν. Έτσι, τοποθετώντας στο χώρο σας ή φορώντας ένα χέρι της Φατιμά, παρεμποδίζετε αυτήν την αρνητικότητα και δεν σας προκαλεί κακό.

Τα δύο κύρια στυλ στα οποία έρχεται το χέρι της Φατιμά, είναι με το χέρι είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Εάν το χέρι βλέπει προς τα πάνω , είναι ένα σύμβολο ενάντια στο κακό. Είναι αντιπροσωπευτικό της προστασίας, απωθεί την αρνητικότητα των άλλων και σας προστατεύει από τις αρνητικές σκέψεις, όπως ο φθόνος, το μίσος και η απληστία. Τα δάχτυλα μπορεί να απλωθούν για να αποκρούσουν το κακό.

Εάν το χέρι κοιτάζει προς τα κάτω, αντιπροσωπεύει την αφθονία και την καλοσύνη. Γίνεται ένα φιλόξενο σύμβολο που προσκαλεί καλά πράγματα στη ζωή σας. Σε αυτήν τη θέση, τα δάχτυλα είναι γενικά κοντά μεταξύ τους, ως ένδειξη πρόσκλησης για καλή τύχη.

Ορισμένες παραλλαγές Hamsa δεν περιέχουν μάτι, αλλά οι πιο κοινές απεικονίσεις δείχνουν ένα ανθρώπινο μάτι στο κέντρο της παλάμης. Τις περισσότερες φορές, ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο απεικονίζονται ως ίδιοι σε μέγεθος και σχήμα.

Το χέρι της Hamsa συχνά έχει παρεξηγήθει επειδή θεωρείται «το κακό μάτι». Οι άνθρωποι αναρωτιούνται, γιατί θα φορούσες ένα κακό μάτι; Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν είναι το κακό μάτι. Αντίθετα, απομακρύνει το κακό από τα μάτια των άλλων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το χέρι της Hamsa έχει σημασία σε όλες τις μεγάλες θρησκείες στον κόσμο.  Στοιχεία παρατηρούνται στον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό. Ωστόσο, το νόημα ποικίλλει για καθεμία από αυτές τις θρησκείες.

Ισλάμ

Το σύμβολο σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους σουνίτες και τους σιίτες του Ισλάμ. Για τους Σουνίτες, το σύμβολο αντιπροσωπεύει τους 5 πυλώνες του Ισλάμ. Για τους σιίτες, αντιπροσωπεύει τα πέντε άτομα του μανδύα. Ονομάζεται γενικά το χέρι της Φατιμά σε ισλαμικούς κύκλους.

Ινδουισμός και Βουδισμός

Σύμφωνα με τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές, αντιπροσωπεύει τη ροή της ενέργειας των τσάκρα στο σώμα, καθώς και τις πέντε αισθήσεις. Κάθε δάχτυλο είναι αντιπροσωπευτικό ενός τσάκρα και ενός στοιχείου.

Μικρό Δάχτυλο : Πρώτο τσάκρα, πόδια, Γη

Παράμεσος : Δεύτερο τσάκρα, εφηβαίο – γεννητικά όργανα, Νερό

Αντίχειρας : Τρίτο τσάκρα, ηλιακό πλέγμα, Φωτιά

Δείκτης : Τέταρτο τσάκρα, καρδιά, Αέρας

Μέσαίο Δάχτυλο : Πέμπτο τσάκρα, λαιμός, Ήχος

Χριστιανισμός

Το χέρι της Μαρίας ή της Παναγίας από τη μητέρα του Ιησού. Είναι αλήθεια ότι στον Χριστιανισμό, σύμβολα εκτός από τον σταυρό απορρίπτονται γενικά, αλλά λόγω της σχέσης με τον Ιουδαϊσμό, το χέρι της Hamsa είναι συχνά αποδεκτό σε χριστιανικούς κύκλους.  Είναι το σύμβολο που δηλώνει τη θέση της Παναγίας, υπερυψωμένης πάνω από όλη την ανθρωπότητα, ως συμπονετική και στοργική μητέρα. Μπορεί να θεωρηθεί ως υπενθύμιση του πώς ο Θεός έχει τη δύναμη να υψώνει ένα συνηθισμένο άτομο.

Ωστόσο, πολλοί χριστιανοί συχνά έχουν επιφυλάξεις για το αν πρέπει να φορεθεί από έναν χριστιανό, καθώς έχει συνδέσεις με άλλες θρησκείες. 

Ιουδαϊσμός

Στον Ιουδαϊσμό, το νούμερο πέντε έχει ιερές συνθέσεις, αντιπροσωπευτικές ενός από τα ονόματα του Θεού, καθώς και των πέντε ιερών βιβλίων της Τορά. Τα πέντε δάχτυλα θυμίζουν επίσης ότι ο φορέας επαινεί τον Θεό χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις.

Ο μοναδικός σκοπός αυτού του αρχαίου εμβλήματος είναι να σας προστατεύσει από την αρνητική ενέργεια ή τους ανθρώπους που επιθυμούν βλάβη εναντίον σας. Το άτομο που κρατάει αυτό το έμβλημα κοντά του θα προστατεύεται ανά πάσα στιγμή.

Δείτε τα προιόντα που σας προτείνουμε σχετικά με το θέμα εδώ

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.