210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

Colors (Χρώματα -Χρωματοθεραπεία)

Colors (Χρώματα -Χρωματοθεραπεία)

Τι σημαίνουν πραγματικά τα χρώματα;  Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί έχετε ένα αγαπημένο χρώμα;

Από την στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι, ότι γύρω μας τα πάντα κατακλύζονται από χρώματα. 

Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του κάθε ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας.. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του.

Στην πραγματικότητα, δεν βλέπουμε το χρώμα, αντίθετα το νιώθουμε. Χωρίς να συνειδητοποιούμε γιατί, μας αρέσουν ορισμένα χρώματα εξαιτίας του πώς μας κάνουν να νιώθουμε. Αυτά τα χρώματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε μας σε υποσυνείδητο επίπεδο, και δεν γνωρίζουμε καν γιατί.

Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που «ζητά» τα χρώματα, αλλά ο νους. Οι γιατροί όπως και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση και τον νου ενός ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση. Το κάθε χρώμα επηρεάζει την διάθεσή μας, αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας και διαμορφώνει ανάλογα την ποιότητα της ζωής μας.

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι, χρησιμοποίησαν τα χρώματα σαν εργαλείο θεραπείας και ίασης. Η Χρωματοθεραπεία αξιοποιούσε τις ιδιότητες εκείνες των χρωμάτων για να διεγείρει συγκεκριμένα ζωτικά όργανα ή βιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρησιμοποιούνταν για την καλή κυκλοφορία του αίματος, το κίτρινο για το νευρικό σύστημα και την εξυγίανση του σώματος, το πορτοκαλί για τους πνεύμονες, το μπλε για την ανακούφιση από τον πόνο και το μοβ για τα δερματικά προβλήματα. Στις μέρες μας, ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση που έχουν τα χρώματα στη διάθεσή μας ισχύει, αλλά είναι μικρής διάρκειας και άρα, προσωρινή.

Το κάθε χρώμα έχει την δική του δόνηση και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα, γι’ αυτό τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα. Επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση και φανερώνουν σημαντικά μηνύματα για τη προσωπικότητα αλλά και για τη φάση που διανύουμε στη ζωή μας. Η προτίμηση αλλά και οι επιλογές μας στα χρώματα, μεταδίδουν μια συγκεκριμένη μορφή ενέργειας.

Οι επιλογές των χρωμάτων που έχουμε στη διάθεση μας είναι πολλές και οι συνδυασμοί άπειροι. Όλα τα χρώματα όμως, έχουν ένα κρυμμένο δυναμικό χαρακτήρα ο οποίος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί προσεκτικά.

Δείτε τα προιόντα που σας προτείνουμε σχετικά με το θέμα εδώ

White Color (Λευκό Χρώμα)

Το λευκό χρώμα είναι το χρώμα της τελειότητας, αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ’ όλα τα χρώματα της ίριδας). Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων.

Το άσπρο συνδέεται άμεσα με το φως, την καλοσύνη, την αθωότητα, την αγνότητα και την καθαρότητα. Εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια.

Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις και εξορίζει τις αρνητικές ενέργειες, ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την υπέρτατη πίστη, την ελπίδα και τη διαφάνεια. Το λευκό φως χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους.

Όσοι αποφεύγουν το λευκό χρώμα, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική και ενώ γνωρίζουν τα ελαττώματά τους, δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.

Οι λευκές τροφές όπως σκόρδο, ρύζι, κουνουπίδι, σελινόριζα αποτοξινώνουν το λεμφικό σύστημα.

Ασημί : Το χρώμα της Σελήνης, αντανακλαστικό, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον. Γενικά, βοηθά να εξελιχθούν τα πράγματα ενώ αποδεσμεύει από κάθε τι που δηλητηριάζει την ζωή.

Κατά το Φενγκ Σούι, το λευκό είναι το χρώμα της αθωότητας και της φρεσκάδας, συμβολίζει τα νέα ξεκινήματα και έχει στοιχείο το μέταλλο. Ένας λευκός χώρος προκαλεί ηρεμία.

Yellow Color (Κίτρινο Χρώμα)

Το κίτρινο χρώμα είναι το χρώμα του Ηλιου, φωτεινό και ζεστό συμβολίζει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρης απελευθέρωση από πάθη.

Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά και εμπνέει. Εκφράζει τη νεότητα, την χαρά, καθαρίζει το νου από τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζει.

Στην χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει την πνευματική τελείωση και την επιτυχία.

Ακόμα, χρησιμοποιείται πολύ στην θρησκευτική ζωγραφική, στο φωτοστέφανο των αγίων, ενώ το άτονο κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί ως χρώμα προδοσίας στην απεικόνιση του Ιούδα.

Συνδέεται πολλές φορές με την απάτη, τη δειλία και την ζήλια. Το σκοτεινό (σκούρο η «λασπωμένο») κίτρινο συμβολίζει το δόλο, την προδοσία, την φιλοδοξία, τη μυστικοπάθεια, την απιστία και την φιλαργυρία.

Γενικότερα, όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα, έχουν την τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να «εξηγήσουν» τα ανεξήγητα συναισθήματα τους με την λογική.

Στην χρωματοθεραπεία, τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες.

Οι κίτρινες τροφές όπως λεμόνια, μπανάνες, καλαμπόκι, πιπεριές φτιάχνουν τη διάθεση και χαρίζουν κέφι.

Ανοιχτό κίτρινο: συνδέεται με τη φρεσκάδα, την ευχαρίστηση και τη χαρά.

Σκούρο κίτρινο: αντιπροσωπεύει την προσοχή, την κάθοδο, την αρρώστια και τη ζήλια.

Χρυσό : Χρώμα με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον, καταπολεμά την άρνηση και τη δυσαρμονία. Προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις και είναι ο εχθρός της αρρώστιας. Επίσης, ξυπνά το συναίσθημα του prestige. Η σημασία του χρυσού είναι η φωτεινότητα, η γνώση και ο πλούτος. Επίσης συμβολίζει ανώτατη κοινωνική τάξη.

Κατά το Φενγκ Σούι, τo κίτρινο είναι το χρώμα του φωτός, της ευεξίας και της χαράς. Το στοιχείο του είναι ή γη ή η φωτιά. Μπορείτε εύκολα να το διαχειριστείτε στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου της κουζίνας, ακόμη και του καθιστικού.

Orange Color (Πορτοκαλί Χρώμα)

Το πορτοκαλί χρώμα είναι το χρώμα της επικοινωνίας, εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει. Θεωρείται θερμό (ζεστό), και εκφράζει μετάλλαξη. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία.

Γενικά, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή. Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. Χρώμα που δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες.

Επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι χρώμα θρέψης, γι΄ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί χρώμα επιταχύνει στην ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου.

Συμβολίζει τη χαρά, τον πλούτο, την ευτυχία, την αισιοδοξία, την επιμονή, τη ζεστασιά, τη φιλία. Είναι χρώμα που εκφράζει αισιοδοξία και ωριμότητα.

Διεγείρει την δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάση στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την θέρμη, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Όσοι, το αποφεύγουν πάλι, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα.

Στην χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τους ρευματισμούς και τις κράμπες.

Οι πορτοκαλί τροφές όπως καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα βοηθούν τον οργανισμό να αφομοιώσει τις θρεπτικές ουσίες των άλλων τροφών.

Σκούρο πορτοκαλί: μπορεί να σημαίνει δυσπιστία και κοροϊδία

Καφέ: Το χρώμα της γης, και της σταθερότηας. Ενθαρρύνει την ευσυνειδησία και την εξυπνάδα όσο αφορά τα χρήματα. Δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις ενώ παράλληλα εκφράζει αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις.

Επίσης, εκφράζει άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο η παρορμητικό. Γενικά, όσοι επιλέγουν το καφέ χρώμα είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήρεμη ζωή.

Στην σκούρα απόχρωσή του χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και μεροληψία. Ισχύει ότι αναφέρθηκε για την ανοιχτή απόχρωση του καφέ χρώματος με τονισμένο όμως το εγωιστικό στοιχείο. Παροτρύνει όμως τους άλλους να ξανοιχτούν και να μιλούν ελεύθερα.

Το καφέ είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα του feng shui τα τελευταία χρόνια. Συμβολίζει τη δύναμη, τη σταθερότητα μεταδίδοντας τη γήινη ενέργεια του. Στοιχείο του είναι το ξύλο και η ενέργεια του συνδέεται με τα πλούτη, την τύχη και την υγεία.

Πορτοκαλοκόκκινο: Αντιστοιχεί στην επιθυμία, στο σεξουαλικό πάθος, στην ευχαρίστηση, στην κυριαρχία, στην επιθετικότητα και στη δίψα για δραστηριότητα.

Κατά το Φενγκ Σούι, το πορτοκαλί είναι το χρώμα της κοινωνικότητας και του ανοιχτού πνεύματος με στοιχείο τη φωτιά. Ένας χώρος με πορτοκαλί αποχρώσεις προδιαθέτει για φιλικές συζητήσεις και μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας όνειρα.

Pink Color (Ροζ Χρώμα)

Το ροζ χρώμα είναι το χρώμα της αγάπης, συμβολίζει τον ρομαντισμό, την τρυφερότητα και τη φιλία.

Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Τονίζει επίσης τον φεμινισμό.

Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

Κατά το Φενγκ Σούι, το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης, της γαλήνης, που εκπέμπει απαλότητα με στοιχείο τη φωτιά. Επηρεάζει θετικά τη διάθεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Red Color (Κόκκινο Χρώμα)

Το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα του πάθους, του έρωτα και της δράσης, θερμό (καυτό) που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για την ζωή, την ευτυχία, τον αυθορμητισμό, την διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά και την αγάπη.

Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώμα της φωτιάς, του πολέμου, του αίματος και της θυσίας. Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Ακόμα, είναι χρώμα του πειρασμού, της αμαρτίας, της ντροπής αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναμη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει την θέληση για ζωή ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων.

Όσοι το προτιμούν θέλουν να ξεχωρίζουν αλλά κουράζει όταν χρησιμοποιείται συχνά. Ακόμα, δηλώνει επικοινωνία, εμψύχωση, κίνηση, εξωστρέφεια και εκτόνωση. Στην αρνητική του όψη διεγείρει τον φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία εγωκεντρισμό, λαγνεία αλλά και οργή. Ωστόσο, είναι το χρώμα -φάρμακο για χαμηλή ζωτικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Ενοχλεί τα άτομα με νευρώσεις και ψυχικές διαταραχές.

Επίσης, κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στους ναούς τους μαζί με το μπλε και το χρυσό.

Είναι χρώμα ζεστό, πλημμυρισμένο από ένταση, επανάσταση και συγκίνηση. Το κόκκινο είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα του ερωτικού πάθους, το χρώμα της φωτιάς, της δύναμης, της θερμότητας, του αίματος, της καύσης.

Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει ενέργεια, δρα κατά της αναιμίας και της αδράνειας. Ακόμα τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και προστατεύει από τα κρυολογήματα.

Στην διατροφή μας οι κόκκινες τροφές όπως ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, μήλα χαρίζουν ενέργεια, κέφι και δραστηριότητα.

Ανοιχτό κόκκινο: χαρά, πάθος, αγάπη, ευαισθησία και σεξουαλικότητα.

Φούξια : Χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα.

Γενικά, όσοι αποφεύγουν το φούξια χρώμα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Βαθύ κόκκινο: σχετίζεται με την ένταση, τη θέληση, τα νεύρα, τον θυμό, την ηγεσία, το κουράγιο, την προσμονή, την χαιρεκακία και την οργή.

Πορφυρό : Χρώμα πνευματικό, ιερατικό αλλά και βασιλικό – αυτοκρατορικό. Εμπνέει σεβασμό, εξουσία αλλά κρύβει κάποιο μυστήριο. Δηλώνει την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, ενώ φανερώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις. Η πορφύρα ήταν από παλιά τελετουργικό ένδυμα βασιλέων, ιερέων και ανώτατων αρχόντων. Ακόμα, δηλώνει επισημότητα και εγκράτεια. Γενικά, είναι το χρώμα της τελετουργίας για τις θεότητες του κάτω κόσμου.

Ματζέντα : Χρώμα που εμπνέει αυτοσεβασμό και εξουσία ενώ βοηθάει στην συγκέντρωση καθώς θεωρείται καθησυχαστικό. Ακόμα, βοηθά στο να σβηστούν μνήμες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά.

Κατά το Φενγκ Σούι, το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, του θάρρους και του ερωτισμού, ενώ είναι το πιο αντιπροσωπευτικό χρώμα του στοιχείου της φωτιάς. Προκαλεί ενθουσιασμό και ερωτική επιθυμία, ενώ πέρα από την κρεβατοκάμαρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού σας.

Green Color (Πράσινο Χρώμα)

Το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα της φύσης και των χρημάτων. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα. Είναι χρώμα συναισθηματικά δεμένο με την ασφάλεια και έχει εξαιρετική επουλωτική δύναμη. Θεωρείται ένα από τα πιο γαλήνια χρώματα για το ανθρώπινο μάτι. Υπονοεί σταθερότητα και υπομονή.

Το πράσινο είναι ένα χρώμα που εκφράζει τη νιότη, την ελπίδα, τη χαρά, την τάση για ανάπαυση, την άνεση, την θαλπωρή, την γαλουχία, την βλάστηση, την ωριμότητα, τη συγκομιδή του καρπού και τη νέα ζωή.

Γενικότερα συμβολίζει, την φύση (σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο), την ‘Άνοιξη, τον πολλαπλασιασμό, την αναπαραγωγή, την ευημερία, την ειρήνη, την συναδελφικότητα, την συμφιλίωση και την συνεργασία. Δημιουργεί τη διάθεση να συμβουλεύουμε τους άλλους για θέματα ηθικής ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήματος και αγάπης.

Επίσης, είναι χρώμα κατευναστικό, επουλωτικό, με θεραπευτική δύναμη ενώ χρησιμεύει ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά η διανοητικά. Αρνητικά αντιπροσωπεύει τον εγωισμό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία. Ωστόσο, αποτελεί μυστικιστικό χρώμα και εκφράζει την ένωση του ουρανού και της γης.

Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από προτίμηση στην ανεξαρτησία παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή, ενώ είναι άτομα που «δεν μπορούν» να δοθούν και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο.

Στην χρωματοθεραπεία λέγεται ότι ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και απαλύνει το έλκος. Επίσης, το πράσινο χρώμα θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία, μειώνει την κλειστοφοβία και επαναφέρει την ισορροπία.

Οι πράσινες τροφές όπως σπανάκι, αγγούρι, ακτινίδια, αβοκάντο, πιπεριές βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και χαρίζουν περισσότερη αντοχή.

Κιτρινοπράσινο: μπορεί να υποδείξει αρρώστια, δειλία, ασυμφωνία, ζήλια.

Γαλαζοπράσινο: συνδέεται με την συναισθηματική επούλωση και την προστασία

Ανοιχτό Πράσινο : Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Εκφράζει την κοινωνική διάθεση, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την οικογένεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Γενικά, απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Στην αρνητική του έκφραση υποδηλώνει δισταγμό και αναποφασιστικότητα.

Σκούρο Πράσινο : Χρώμα που δίνει κύρος και δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα και αντικείμενα προσδίδει ποιότητα. Εύκολα, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη η εξασθένιση ενώ ενθαρρύνει τον εγωισμό, την ζήλια, την ζηλοφθονία και την τεμπελιά.

Κατά το Φενγκ Σούι, το πράσινο συμβολίζει την ανάπτυξη, την υγεία, την ζωντάνια και έχει στοιχείο το ξύλο. Είναι στενά συνδεδεμένο με τη φύση μεταφέροντας στον εσωτερικό χώρο τα θεραπευτικά της vibes.

Blue Color (Μπλε Χρώμα)

Tο μπλε χρώμα είναι το χρώμα της θάλασσας, του ουρανού και της θεραπείας. Συχνά συνδέεται με το βάθος και την σταθερότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αυτοπεποίθηση, την αλήθεια, την εξυπνάδα και την ηρεμία.

Το μπλε θεωρείται ευεργετικό για το μυαλό και το σώμα. Συνδέεται με την αυτοσυγκέντρωση. Συμβολίζει την ευσέβεια και την ειλικρίνεια. Το χρώμα αυτό, με βάση τις μελέτες, θεωρείται ιδιαίτερα προτιμητέο στον ανδρικό πληθυσμό.

Χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και την μελαγχολία.

Συμβολίζει την ηρεμία και τη γλυκύτητα, την καθαρή σκέψη, τη λογική συμπεριφορά, το κρύο και την καθαρότητα της ψυχής. Δροσίζει και ηρεμεί, είναι το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής. Θεωρείται ψυχρό χρώμα και είναι το χρώμα του ουρανού και του αέρα, της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας.

Στην χρωματοθεραπεία θεωρείται ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης, νευρικότητας ακόμη και υστερίας. Χρησιμοποιείται κατά της ιλαράς, του πυρετού, σπασμών και πονοκεφάλων. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ανακουφίζουν τις ασθένειες στην περιοχή του λαιμού, τη δυσκαμψία του αυχένα, τον βήχα και επίσης τον πυρετό.

Οι μπλε τροφές – μαύρα σταφύλια και σύκα, δαμάσκηνα- χαρίζουν ηρεμία και ξεκούραση.

Γαλάζιο:

Το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα.

Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Στους άντρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα.

Γενικά, το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σαν χρώμα και χρησιμοποιείται συχνά στις φυλακές η στα ψυχιατρεία. Αρνητικά, το γαλάζιο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Ανοιχτό μπλε: συνδέεται με την υγεία, την επούλωση, την ηρεμία, την κατανόηση και την απαλότητα.

Σκούρο μπλε: αναπαριστά τη γνώση, τη δύναμη, το κύρος και την σοβαρότητα.

Τιρκουάζ : Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου. Όσοι, το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και απέχθεια στους περιορισμούς η την καταπίεση. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια (ιδιαίτερα μέσα από την οικογένεια και τα συγγενικά πρόσωπα).

Πετρόλ : Χρώμα της πνευματικής ειρήνης και της καθαρότητας, χωρίς αυτή η ιδιότητα να αφαιρεί την ένταση της έκφρασης. Ωστόσο, οι ιδιότητες του είναι ίδιες με το χρώμα τιρκουάζ ενισχυμένες με τις ιδιότητες του μπλε χρώματος που περιέχει.

Το μπλε είναι ένα αγαπημένο feng shui χρώμα, αφού αντιπροσωπεύει το συναίσθημα, την ψυχική ηρεμία και την ειρήνη, έχοντας ως στοιχείο το νερό την πηγή της ζωής.

Purple Color (Μωβ Χρώμα)

Το μωβ χρώμα είναι το χρώμα της πνευματικότητας, της γνώσης και της σοφίας. Συνδυάζει την σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Συνδέεται άμεσα με τη βασιλεία και συμβολίζει τη δύναμη, την ικανότητα, την πολυτέλεια, τη φιλοδοξία και την ιδιαιτερότητα. Υποδεικνύει γνώση, υπόληψη, ανεξαρτησία, δημιουργικότητα, μυστήριο και μαγεία.

Είναι πολύ σπάνιο χρώμα στη φύση και εκφράζει πνευματικότητα, εσωτερισμό, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία και ηρεμία. Είναι το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας, ενώ δηλώνει κατανόηση και υπέρβαση των ψευδαισθήσεων και των φαινομενικών καταστάσεων. Αντιπροσωπεύει τα αγαθά κίνητρα και τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα ενώ δηλώνει την έκφραση του καθήκοντος που μέσα από την θυσία οδηγεί στην δικαίωση και την ολοκλήρωση.

Ακόμα, το μωβ είναι ένα χρώμα που δηλώνει απελευθέρωση από τα δεσμά του πάθους και των συναισθημάτων ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο. Συνδέεται με την ευημερία, τα πλούτη και την αυξημένη παραγωγικότητα ενώ παράλληλα συμβολίζει την ευφυϊα, την γνώση, την νηφαλιότητα αλλά και την μετάνοια, την λύπη, την νοσταλγία, την θλίψη και τα γηρατειά.

Στις σκούρες αποχρώσεις του, το ιώδες η μωβ χρώμα εκφράζει κατάθλιψη και πένθος. Στην αρνητική του όψη μπορεί να εκφράζει σνομπισμό, επιτήδευση και απάτη.

Τέλος, είναι το χρώμα της ανώτερης πνευματικής εξέλιξης, της τελειότητας και του οραματισμού. Συμβολίζει το τίμημα της γνώσης και είναι το χρώμα των εκλεκτών.

Στην χρωματοθεραπεία βοηθά στην όραση και στην ακοή, αυξάνει την διαισθητική ικανότητα, προλαμβάνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα. Ανακουφίζει την ταχυπαλμία και τις φλεγμονές, καθώς και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το κεφάλι και την κούραση στα μάτια.

Οι τροφές με μωβ χρώμα όπως μελιτζάνες, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο, βοηθούν στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

Ανοιχτό μωβ: προκαλεί ρομαντισμό και νοσταλγικά συναισθήματα

Σκούρο μωβ: προκαλεί θλίψη και αρνητικά συναισθήματα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Βιολετί: Χρώμα όπου βοηθά στην ηρεμία και στην συμφιλίωση με τον εαυτό μας (εάν έχουμε έρθει σε σύγκρουση μαζί του). Με λίγα λόγια συντείνει στην πνευματική μας ισορροπία.

Λουλακί: Σαν χρώμα είναι το ισχυρότερο αναλγητικό στο φάσμα των χρωμάτων.

Κατά το Φενγκ Σούι, το μωβ είναι το χρώμα του μυστηρίου και της αριστοκρατίας με στοιχείο τη φωτιά. Τα σημεία που βοηθούν περισσότερο στην μετάδοση της ενέργειας του είναι τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.

Black Color (Μαύρο Χρώμα)

Το μαύρο χρώμα είναι τo χρώμα της εξουσίας και του μυστηρίου, συνδέεται με την σοβαρότητα, την κομψότητα και τη δύναμη. Είναι το ΟΧΙ στη γλώσσα των χρωμάτων. Το μαύρο είναι ένα μυστηριώδες χρώμα που ενώ είναι άριστος απορροφητής αρνητικών ενεργειών (όταν χρησιμοποιηθεί σωστά), συνδέεται με το φόβο και το άγνωστο. Είναι το σύμβολο της θλίψης. Σε συνδυασμό με το κόκκινο ή το πορτοκαλί χρώμα, το μαύρο δίνει ένα πολύ επιθετικό χρωματικό συνδυασμό.

Συμβολίζει το αρχέγονο σκότος, το κενό, την ανυπαρξία, το σκοτάδι του θανάτου, το πένθος, τη ντροπή, το ανεκδήλωτο συναίσθημα.

Η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ενός ατόμου, επειδή το μαύρο απορροφά την δύναμη και την ζωτικότητα προκαλώντας σωματική και ψυχική εξάντληση. Γενικότερα, όσοι το επιλέγουν, μπορεί να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια. ‘Όσοι πάλι, αποφεύγουν το μαύρο χρώμα, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο και επιθυμία για απελευθέρωση από την εξάρτηση.

Οι τροφές με μαύρο χρώμα όπως ελιές, χαβιάρι, γλυκόριζα, σταφίδες, βοηθούν στην ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου.

Κατά το Φενγκ Σούι, το μαύρο συμβολίζει το άγνωστο και την αιωνιότητα με στοιχείο το νερό. Χρησιμοποιήστε το για να δεσμεύσετε τη δυνατή του ενέργεια στην είσοδο του σπιτιού σας αλλά και στην κουζίνα.

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.