210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

The Tree Of Life

The Tree Of Life

Το Δέντρο της Ζωής

Το Δέντρο της Ζωής είναι ένα αρχαίο μυστικιστικό σύμβολο που εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς από τους Μάγια ως τους Κέλτες, τον Βουδισμό έως τη Σκανδιναβική μυθολογία.

Ενώ αυτοί οι πολιτιστικοί μύθοι που επικεντρώνονται γύρω από το ιερό Δέντρο της Ζωής μπορεί να διαφέρουν στη λεπτομέρεια τους, οι ιστορίες τους συμβολίζουν παρόμοιες γενικές έννοιες που συνδέονται με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα.

Το δέντρο της ζωής απεικονίζεται συνήθως ως ένα μεγάλο δέντρο με διασκορπισμένα κλαδιά και ρίζες, φτάνοντας ψηλά και κάτω κάτω αντίστοιχα, και περιέχεται μέσα σε έναν κύκλο. Το σύμβολο έχει πολλές πνευματικές και θρησκευτικές έννοιες και μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Εδώ είναι μερικές από τις καθολικές αναπαραστάσεις του δέντρου της ζωής:

Όλα στη ζωή είναι συνδεδεμένα

Το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής απεικονίζεται συνήθως ως ένα μεγάλο δέντρο με ρίζες που απλώνονται προς τα μέσα στο έδαφος και κλαδιά που απλώνονται προς τα έξω στον ουρανό. Αυτό αντιπροσωπεύει τη διασυνδεδεμένη φύση όλων των πραγμάτων στο σύμπαν. έναν αιώνιο δεσμό της φυσικής σφαίρας στην οποία έχουμε τις ρίζες μας και τον πνευματικό κόσμο στον οποίο επιδιώκουμε. Το Δέντρο της Ζωής χρησιμεύει ως υπενθύμιση της καθολικής μας σύνδεσης με τη Μητέρα Γη, και την εξάρτησή μας από αυτήν για να μεγαλώσει και να ανθίσει.

Οικογένεια και καταγωγή

Χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο «οικογενειακό δέντρο» σε σχέση με την καταγωγή μας. Μέσω της περίπλοκης διάταξης των κλάδων, το σύμβολο Tree of Life αντιπροσωπεύει μια σύνδεση με την οικογένεια, αυτές οι κοινές ρίζες μας συνδέουν με τις προηγούμενες και τις μελλοντικές μας γενιές. Η ζωή ενός δέντρου μπορεί να φανεί ότι συμβολίζει την ανάπτυξη της οικογένειας – ένα δέντρο βλαστάνει από έναν σπόρο και καθώς μεγαλώνει και διακλαδίζεται, δίνει νέα φρούτα και ζωή στην επόμενη γενιά.

Ένα σύμβολο της αναγέννησης

Καθώς οι εποχές μετακινούνται στο φθινόπωρο και το χειμώνα, πολλά δέντρα θα εισέλθουν σε φάση αδρανοποίησης και θα χάσουν τα φύλλα τους. Την άνοιξη όμως, τα δέντρα θα ξαναεμφανιστούν αργά, βλαστάνοντας μικροσκοπικά μπουμπούκια στην αρχή προτού ανθίσουν στη ζωή. Όπως και ο κύκλος ζωής των δέντρων, η ζωή μας μπορεί να βιώσει εποχές σκοταδιού και φωτός, θανάτου και αναγέννησης. Το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής αντιπροσωπεύει επομένως την αναγέννηση, τη θετική ενέργεια και τις νέες αρχές.

Ένα σύμβολο της προσωπικής ανάπτυξης, της δύναμης και της ομορφιάς

Το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής αντιπροσωπεύει την προσωπική μας ανάπτυξη, τη μοναδικότητα και την ατομική ομορφιά. Ακριβώς όπως τα κλαδιά ενός δέντρου ενισχύονται και μεγαλώνουν προς τα πάνω προς τον ουρανό, μεγαλώνουμε επίσης πιο δυνατά, προσπαθώντας για μεγαλύτερη γνώση, σοφία και νέες εμπειρίες καθώς κινούμαστε στη ζωή. Όλα τα δέντρα ξεκινούν τη ζωή με τον ίδιο τρόπο, αλλά καθώς μεγαλώνουν, ξεπερνούν τις δυνάμεις της φύσης και αναπτύσσονται με τους δικούς τους μοναδικούς και όμορφους τρόπους.

Είναι ένα σύμβολο που ιστορικά εμφανίζεται στους αρχαίους χρόνους. Το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα βρέθηκε στις ανασκαφές του Domuztepe στην Τουρκία, που χρονολογείται περίπου στο 7000 π.Χ. Πιστεύεται ότι το σύμβολο εξαπλώθηκε από εκεί με διάφορους τρόπους. 

Μια παρόμοια απεικόνιση του δέντρου ανακαλύφθηκε στους Ακάδες, που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Το σύμβολο απεικονίζει ένα πεύκο και επειδή τα πεύκα δεν πεθαίνουν, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη απεικόνιση του Δέντρου της Ζωής. 

Το Δέντρο της Ζωής είχε επίσης μεγάλη σημασία για τους Αρχαίους Κέλτες. Αντιπροσώπευε την αρμονία και την ισορροπία και ήταν ένα σημαντικό σύμβολο στην κελτική κουλτούρα. Πίστευαν ότι είχε μαγικές δυνάμεις, οπότε όταν ξεκαθάρισαν τα εδάφη τους, θα άφηναν ένα μόνο δέντρο να στέκεται στη μέση. Θα έκαναν τις σημαντικές τους συγκεντρώσεις κάτω από αυτό το δέντρο και ήταν πολύ σοβαρό έγκλημα να το κόψουν. 

Πολλοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές μυθολογίες που αφορούν το Δέντρο της Ζωής. Αναφορές στο σύμβολο έχουν  βρεθεί στην Αρχαία Αίγυπτο, στο Αρχαίο Ιράν, στην Αρχαία Μεσοποταμία και στην Ουράρτου, και σε πολλά άλλα μέρη. Το σύμβολο αναγνωρίστηκε ευρέως και χρησιμοποιήθηκε στους αρχαίους πολιτισμούς, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής προέλευσή του και πώς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Χριστιανισμός –  Το δέντρο της ζωής αναφέρεται στη Βίβλο στο βιβλίο της Γένεσης. Είναι το δέντρο που μεγαλώνει μέσα στον Κήπο της Εδέμ και είναι η πηγή της αιώνιας ζωής. Υπάρχουν πολλές έννοιες πίσω από το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής στον Χριστιανισμό. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι το σύμβολο της ανθρωπότητας απαλλαγμένης από διαφθορά και αμαρτία, ενώ άλλοι το πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την αγάπη. Το δέντρο πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ο καρπός του δίνει αθανασία.   

Βουδισμός –  Στον Βουδισμό, το δέντρο της ζωής είναι γνωστό ως το δέντρο Bhodi και πιστεύεται ότι είναι το δέντρο του Διαφωτισμού. Κάτω από αυτό το δέντρο ο Βούδας έφτασε στη φώτιση, οπότε θεωρείται ως ένα πολύ ιερό σύμβολο. 

Κελτικές πεποιθήσεις –  Το δέντρο της ζωής εξακολουθεί να είναι ένα εξέχον σύμβολο στις  κελτικές πεποιθήσεις και απεικονίζεται σε πολλές μορφές. Πιστεύουν ότι οι ρίζες αντιπροσωπεύουν τον «άλλο κόσμο», ο κορμός αντιπροσωπεύει τον θνητό κόσμο και συνδέει τις ρίζες και τα κλαδιά, και τα κλαδιά αντιπροσωπεύουν τον κόσμο πάνω ή τους ουρανούς.

Ισλάμ –  Το δέντρο  της ζωής είναι γνωστό ως το δέντρο της αθανασίας στο Κοράνι. Εμφανίστηκε στην Εδέμ και είναι το δέντρο από το οποίο έφαγαν ο Αδάμ και η Εύα αφού τους είχε απαγορεύσει ο Αλλάχ να το κάνουν. 

Ιουδαϊσμός –  Στον Ιουδαϊσμό, το Δέντρο της Ζωής είναι αυτό που συντηρεί και θρέφει τη ζωή. Βρίσκεται στο κέντρο ενός καρποφόρου κήπου που φυτεύτηκε από το Yahweh.

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.