210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

Λαχούρι – Paisley

Λαχούρι – Paisley

Τα λαχούρια είναι από τα πιο δημοφιλή και όμορφα μοτίβο και τα βλέπουμε σχεδόν… παντού!

Και μπορεί να μοιάζει με ένα όμορφο μοτίβο, το λαχούρι είναι ένα άκρως συμβολικό σχέδιο και κατέχει σημαντική θέση στον φιλοσοφία του Ζωροαστρισμού.

Το Λαχούρι ή Paisley ή Boteh Jegheh ή Buta είναι ένα ασύμμετρο, γεωμετρικό μοτίβο λουλουδιών, παρόμοιο με αυτό μιας σταγόνας, αλλά με κυρτό επάνω άκρο.

Η προέλευση του μπορεί να εντοπιστεί μέχρι την αρχαία Περσία και την Αυτοκρατορία των Σασσανιδών.

Ωστόσο, η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη και υπάρχουν πολλές εικασίες για το πρώιμο νόημά του και τις ιστορίες γύρω από τον συμβολισμό του.

Το πιθανότερο είναι ότι το λαχούρι προήλθε ως σύμβολο του Ζωροαστρισμού.

Έγινε γνωστό στο δυτικό πολιτισμό στη δεκαετία του 1800, όταν οι υφάντριες στο Paisley της Σκωτίας έγιναν οι πρώτοι μιμητές του λαχουριού, έτσι το σχέδιο έγινε γνωστό ως «μοτίβο Paisley».

Το μοτίβο του Paisley μπορεί θεωρείται απλώς ένα όμορφο σύμβολο από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για τους Ζωροάστρους και τους Πέρσες, το σύμβολο είχε σημασία.

Εδώ είναι μερικές από τις έννοιες που σχετίζονται με το σχέδιο.

  • Κυπαρίσσι: 

Το σχέδιο πιστεύεται ότι είναι μια αναπαράσταση ενός κυπαρισσιού σε συνδυασμό με λουλούδια.

Το κυπαρίσσι είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα του Ζωροαστρισμού, που αντιπροσωπεύει τη μακρά ζωή και την αιωνιότητα, καθώς είναι ένα αειθαλές δέντρο με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αποτελούσε σημαντικό μέρος των τελετών του Ζωροαστρικού ναού και λέγεται ότι το κόψιμο του ενός έφερνε κακή τύχη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καταστροφής ή ασθένειας.

  • Γονιμότητα : Το λαχούρι λέγεται επίσης ότι αντιπροσωπεύει τη γονιμότητα και συμβολίζει την εγκυμοσύνη και τις μέλλουσες μητέρες.
  • Δύναμη : Η εικόνα του λυγισμένου κυπαρισσιού υποδηλώνει δύναμη και ανθεκτικότητα.

Θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναπαράσταση της υπέρβασης των αντιξοοτήτων, της καλλιέργειας αντίστασης και της αξιοποίησης της εσωτερικής δύναμης απέναντι στις πιθανότητες.

  • Κυριαρχία και Ευγένεια : Το σχέδιο του Paisley υποδηλώνει επίσης βασιλική κυριαρχία και ευγένεια.

Χρησιμοποιήθηκε ως εστιακό σχέδιο στα καλύμματα κεφαλής των Ιρανών βασιλιάδων όπως ο Σάχης Αμπάς ο Μέγας της Αυτοκρατορίας των Σαφαβίδων.

  • Ο Ήλιος, ο Φοίνικας ή ο Αετός : Μερικοί λένε ότι το λαχούρι προήλθε από παλιές θρησκευτικές πεποιθήσεις και ότι θα μπορούσε να συμβολίζει τον ήλιο, έναν φοίνικα ή το αρχαίο ιρανικό θρησκευτικό σημάδι για τον αετό.

Το σχέδιο του Paisley είναι πάντα στη μόδα και η δημοτικότητά του δεν δείχνει σημάδια μείωσης.

Παραμένει ένα μυστηριώδες και όμορφο σύμβολο, και παρόλο που ο συμβολισμός και η σημασία του μπορεί να έχουν μειωθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα περιζήτητο ως μοτίβο της μόδας.

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.