210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

Dragon (Δράκος)

Dragon (Δράκος)

Μέσα από τις παραδόσεις κάθε λάου γεννιούνται πλάσματα με μαγικές ιδιότητες και μοναδική μορφή. Σε πολλούς πολιτισμούς με κάποιες διαφοροποιήσεις συναντάμε πλάσματα όπως ο φοίνικας, ο μονόκερως, ο πράσινος άνθρωπος που λειτουργούν ως σύμβολα.

Το μόνο πλάσμα που έχει εξάψει τη φαντασία σχεδόν όλων των λαών είναι ο δράκος. Το άκουσμα του προκαλεί δέος και τρόμο στις καρδιές των ανθρώπων, ενώ έχουν γραφτεί αναρίθμητες ιστορίες που το περιγράφουν.

Η λέξη δράκος είναι Ελληνική. Προέρχεται από το ρήμα δέρκομαι που σημαίνει βλέπω. Η ονομασία αυτή παραπέμπει σε ένα δράκο άγρυπνο φρουρό, φύλακα μιας περιοχής ή ενός θησαυρού.

Για την δύση ο δράκος θεωρείται η ενσάρκωση του κακού και του χάους. Ένα αποτρόπαιο αλλά εντυπωσιακό ζώο. Οι περισσότερες έννοιες που το χαρακτηρίζουν έχουν να κάνουν με την φύση της συμπεριφοράς του. Την αγριότητα, την επιθετικότητα και τον όλεθρο που ο δράκος μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο των ανθρώπων.

Όμως στις χώρες της ανατολής και κυρίως στην Κίνα, ο δράκος έχει μια τελείως διαφορετική υπόσταση.
Ο κινέζικος δράκοντας κάνει την εμφάνιση του 3000 χρόνια προ χριστού και συμβολίζει τη δύναμη και τη χάρη, το θάρρος και την ανδρεία, τον ηρωισμό και την υπομονή, την ευγένεια και την θεότητα.

Πρόκειται για ένα πλάσμα που αντιπροσωπεύει την ομορφιά , την σοφία και την καλοσύνη. Για τους κατοίκους της ανατολής οι δράκοι μοιάζουν και λατρεύονται ως άγγελοι και υπάρχουν πάρα πολλά ιερά αφιερωμένα σε αυτούς. Κάποια από αυτά, όπως ο ναός του μαύρου δράκου και το περίφημο νησί του ναού στην Ιαπωνία, υπήρξαν τόποι προσκυνήματος και διατηρούνται ακόμα και στις μέρες μας σαν αξιοθαύμαστα μνημεία του πολιτισμού της ανατολής.

Συμβολίζει την ευημερία, την προστασία, την ασφάλεια, τη δύναμη και την τελειότητα, την τόλμη, τον ηρωισμό και την εμμονή, την αριστοκρατία και τη θεότητα. Ένας δράκος υπερνικά τα εμπόδια έως ότου η επιτυχία γίνει δική του. Είναι ενεργητικός, αποφασιστικός, αισιόδοξος, ευφυής και φιλόδοξος.

Αντίθετα από τις αρνητικές ενέργειες που συνδέονται με τους δυτικούς δράκους, οι περισσότεροι ανατολικοί δράκοι είναι όμορφοι, φιλικοί, και σοφοί. Είναι οι άγγελοι της Ανατολής.

Οι δράκοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το υγρό στοιχείο σε όλες του τις μορφές. Κάθε πηγή κάθε ποτάμι και λίμνη, έλος και θάλασσα κρύβει μέσα του ένα δράκο-πνεύμα. Όσο πιο μεγάλο το ποτάμι και η λίμνη τόσο μεγαλύτερος και ο δράκος. Η κινέζικη παράδοση αναφέρει ότι ο δράκος που ελέγχει τον κίτρινο ποταμό είναι και ο μεγαλύτερος και είναι αυτός που παρέδωσε στο θρυλικό αυτοκράτορα Φου Σι το κινέζικο αλφάβητο.

Εκτός από κάτοικοι των υδάτινων στοιχείων είναι και ελεγκτές τους. Μπορούν κατά βούληση να πλημμυρίσουν ή να στερέψουν ένα ποτάμι ή μια λίμνη. Κατέχουν τη δύναμη να ελέγχουν τα καιρικά φαινόμενα και είναι υπεύθυνοι για τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία ή την δημιουργία καταιγίδων.

Η σχέση των δράκων με τα στοιχεία της φύσης δεν σταματάει στον έλεγχο των υδάτων. Οι κινήσεις του πρώτου δράκου (βασιλιά των δράκων) ελέγχουν την ίδια τη ζωή. Το περπάτημα του, ο ύπνος και η αναπνοή του καθορίζουν, την νύχτα, την ημέρα, την εποχή και τον καιρό.

Στην κινέζικη μυθολογία, όλοι οι μονοί αριθμοί συμβολίζουν πράγματα και έχουν πολλαπλές έννοιες. Κάθε αριθμός συμβολίζεται με κάποιο χρώμα, και εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο αριθμός 9 και τα πολλαπλάσια του. Είναι ο μεγαλύτερος μονός αριθμός και θεωρείται ιερός και τυχερός. Τον συναντάμε συχνά σε ότι έχει να κάνει με το ιερό και το θεϊκό.Στους δράκους, συνυπάρχει με τον αριθμό 5 που θεωρείται βασιλικός αριθμός.

Εννιά είναι οι βασικοί τύποι του κινέζικου δράκου, εννιά είναι οι πιο γνωστοί δράκοι, γιοι του πρώτου δράκου. Από τα χαρακτηριστικά εννιά ζώων δημιουργείται η μορφή των πιο συνηθισμένων δράκων ενώ οι φολίδες στο δέρμα προς είναι 117(9χ13) δηλαδή πολλαπλάσια του εννιά. Οι αριθμοί αυτοί, το εννιά σε ότι αφορά το θεϊκό και το πέντε σε ότι έχει σχέση με το βασιλικό συνδυάζονται και επαναλαμβάνονται στους δράκους αλλά και στα ανάκτορα των βασιλιάδων.

Αναφορικά, στις μέρες μας οι Ασιατικοί δράκοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες : τους κινέζικους, τους ιαπωνικούς και τους κορεάτικους. Η βασική σχεδιαστική τους διαφορά βρίσκεται στα νύχια των ποδιών τους και κάθε λαός αποδίδει διαφορετικό συμβολισμό στο σημείο αυτό. Οι κινέζικοι έχουν πέντε νύχια, οι ιαπωνικοί τέσσερα, ενώ οι κορεάτικοι έχουν μόνο τρία.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη δράκων ο καθένας με ξεχωριστές δυνάμεις και ιδιότητες. Οι αρχαίοι εφάρμοσαν δύο βασικούς τρόπους διάκρισης ανάμεσα στα είδη των δρακόντων. Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο διάκρισης υπάρχουν εννέα βασικοί τύποι δράκοντα.

Οι δράκοι του παραδείσου : Προστατεύουν και υποστηρίζουν τον οίκο των θεών και των βασιλιάδων.
Οι πνευματικοί δράκοι : Δημιουργούν τον άνεμο και την βροχή προς όφελος της ανθρωπότητας.
Οι δράκοι των κριμένων θησαυρών : Είναι οι φύλακες του κρυμμένου πλούτου.
Οι γήινοι δράκοι : Φωλιάζουν στις θάλασσες και τα ποτάμια και ελέγχουν τα νερά τους.
Ο φτερωτός δράκος
Ο κερασφόρος δράκος
Ο κίτρινος δράκος : Αναδύθηκε μέσα από το νερό και παρέδωσε στους Κινέζους μέσω του αυτοκράτορα Φου Σι το κινέζικο αλφάβητο.
Ο αρχέγονος δράκος : Τη μορφή του οποίου μπορεί κανείς να συναντήσει σε αρχαία κινέζικα μπρούτζινα αντικείμενα.
Ο βασιλιάς δράκος : Αποτελείται από τέσσερις δράκους όπου ο καθένας ελέγχει τις τέσσερις θάλασσες του κόσμου, στο βορρά, στο νότο, στη δύση και στην ανατολή.

Ο δεύτερος τρόπος ταξινόμησης κατατάσσει του δράκους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες.

Ο Ουράνιος Δράκοντας (T’ien Lung): Μεταφέρει στην πλάτη του και προστατεύει τα παλάτια των θεών. Δίχως αυτόν θα έπεφταν στη γη και θα κατέστρεφαν προς πολιτείες των ανθρώπων.
Ο Θεϊκός Δράκοντας (Shen Lung): Δημιουργεί τους ανέμους και τις βροχές για να βοηθήσει την ανθρωπότητα.
Ο Γήινος Δράκοντας (Ti Lung) : Υπεύθυνος για την ροή των νερών που τρέχουν στα ποτάμια και τα ρυάκια στην επιφάνεια της γης.
Ο Υπόγειος Δράκοντας (Fu Tsang Lung) : Υπεύθυνος για την φύλαξη υπόγειων θησαυρών που είναι απαγορευμένοι στους ανθρώπους.

Ο Γήινος και Ουράνιος δράκος κατά την κινέζικη παράδοση, είναι οι πιο σημαντικοί και είναι αυτοί που μεταμορφώνονται σε δράκοντες βασιλιάδες (Lung Wang). Οι δράκοντες βασιλιάδες θεωρούνται θεοί που κατοικούν στους τέσσερις ωκεανούς, φέρνουν τη βροχή και προστατεύουν τους ναυτικούς. Οι άνθρωποι τους φαντάζονται ως τετράποδα πλάσματα, με φολιδωτό φιδίσιο σώμα , κέρατα, γαμψά νύχια, και μεγάλα δαιμονικά μάτια. Αυτοί οι δράκοντες βασιλιάδες, τους οποίους οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ανάμεσα στις μορφές των σύννεφων, ήταν οι πιο σεβαστές μορφές στο κινέζικο πάνθεον.

Οι δράκοι είναι οι κύριοι των βουνών και κατοικούν κοντά σε τάφους αλλά και μέσα στη θάλασσα, σε υπέρλαμπρα παλάτια στα βάθη των θαλασσών, που το καθένα λέγεται Κρυστάλλινο Ανάκτορο, και τρέφονται με οπάλια και μαργαριτάρια. Ένας από αυτούς βρίσκεται στο κέντρο, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και οι θέσεις τους είναι αυστηρά καθορισμένες.

Υπάρχουν και κάποιοι εξίσου γνωστοί αλλά μοναδικοί δράκοι, όπως ο άστεγος δράκος Li που ζει στον ωκεανό και ο δράκος Chiao καλυμμένος με λέπια και παράξενα σημάδια που φωλιάζει στα βουνά.

Η πιο τυπική μορφή δράκου είναι αυτή του κερασφόρου (lung) και σχηματίζεται με τον συνδυασμό εννιά ζώων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του τύπου αυτού περιλαμβάνουν, το κεφάλι της καμήλας, τα μάτια του δαίμονα, τα αυτιά του ταύρου, τα κέρατα του ελαφιού (κατά άλλους του αγριοκάτσικου), το λαιμό του φιδιού, τα πέλματα της τίγρης, τα νύχια του αετού και τις 117 φολίδες του κυπρίνου. Δεν του απονέμονται όμως μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ζώων αυτών αλλά και τα πνευματικά χαρακτηριστικά αυτών σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές τους ιδιότητες.

Σαν πνευματικά πλάσματα είχαν υπερφυσικές ικανότητες. Μπορούσαν να αναπτυχθούν ώστε να καλύψουν ολόκληρο το σύμπαν, αλλά να γίνουν και μικροσκοπικοί σαν μια κάμπια. Να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος τους και να το προσαρμόζουν στο περιβάλλον και να αλλάζουν κατά βούληση την μορφή τους ώστε να μεταμορφώνονται σε ότι επιθυμούσαν. Είχαν την δυνατότητα να πετούν χωρίς την βοήθεια φτερών, αν και σε κάποιους αποδίδονταν περισσότερο για συμβολικούς σκοπούς, και όχι τόσο χρηστικούς. Σαν κυρίαρχοι των υδάτων ήταν εξαίρετοι κολυμβητές και οι περισσότεροι κατείχαν την γνώση της μαγείας. Σε κάποιες αναπαραστάσεις εμφανίζονται οι δράκοντες να κρατάνε είτε στα νύχια τους είτε στο στόμα τους ένα πετράδι ή πιο συχνά ένα μαργαριτάρι. Λέγεται πώς σε αυτό κρύβεται όλη η ενέργεια του δράκου και όποιος καταφέρει και το αποσπάσει μπορεί να ελέγχει το τρομερό αυτό πλάσμα.

Χάρη στην ιδιότητα που είχαν να αλλάζουν την μορφή τους σε όποιο πλάσμα επιθυμούσαν, ζευγάρωναν με διάφορα πλάσματα των οποίων οι απόγονοι είχαν ένα κομμάτι από τη θεϊκή υπόσταση τους. Με τον ίδιο τρόπο τιμούσαν και τις πιο όμορφες και νέες κοπέλες των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους θρύλους πολλοί αυτοκράτορες που είχαν τον δράκο για έμβλημα τους θεωρείτο πως ήταν και απόγονοι κάποιου από αυτούς. Η σοφία, η δύναμη, η ανδρεία και η αρετή τους προερχόταν από αυτόν ακριβώς τον λόγο. Άλλωστε τα παιδιά του δράκοντα δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι λιγότερο από βασιλείς η γενναίοι υπερασπιστές του καλού.

Οι πιο γνωστοί είναι οι Εννιά Δράκοι. Σύμφωνα με τον μύθο είναι παιδιά του πρώτου, αρχέγονου Δράκοντα και στον καθένα αποδίδεται μια ισχυρή προσωπικότητα. Οι μορφές αυτών των δράκων αναπαρίστανται σε συγκεκριμένα αντικείμενα και περιπτώσεις ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός, Όσο αφορά τα ονόματα τους, το χαρακτήρα και τις ιδιότητες τους, υπάρχουν διαφωνίες αλλά οι συνηθέστερες είναι οι εξής:

qiú niú : Ο φιλότεχνος δράκοντας που έχει ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες και περισσότερο στη μουσική για αυτό η μορφή του κοσμεί κυρίως μουσικά όργανα. Θεωρείται ο δημιουργός της ενέργειας του yang μέσα από την χρήση της αρχαίας μουσικής των δράκων.

yá zì : Ο πολεμοχαρής δράκος που του αρέσει ο ήχος της μάχης, είναι ατρόμητος και εξαιρετικός πολεμιστής. Τον βρίσκουμε ανάγλυφο στις λαβές των σπαθιών και των μαχαιριών. Είναι ο φρουρός και ο προστάτης απέναντι σε κάθε φυσικό κακό που μπορεί να συμβεί.

Cháo fēng : Ο παράτολμος και ατρόμητος δράκοντας. Του αρέσει η δράση και η περιπέτεια, να βρίσκεται πάντα στην κόψη του ξυραφιού. Θα τον βρούμε στις μαρκίζες των παλατιών. Είναι ο φρουρός των ιερών ναών και των ιερών εδαφών.

pú láo : Όταν ο δράκος αυτός βρυχάται ακόμα και τα πιο άγρια θηρία τρέχουν φοβισμένα στις φωλιές τους. Στο πέρασμα του γίνεται αντιληπτός από την τρομερή φωνή του. Αυτός ο δράκος προειδοποιεί για τον κίνδυνο και έχει τον χαρακτήρα του προστάτη. Για αυτό και αρκετές φορές τον συναντάμε χαραγμένο στις καμπάνες και στα γκονγκ.

suān ní : Ο δράκος που λατρεύει την φωτιά. Όταν διασχίζει ψηλά τον ουρανό την νύχτα πολλοί τον μπερδεύουν με αστέρι που πέφτει, καθώς από το στόμα του βγαίνουν πύρινες γλώσσες. Αγαπάει τα ζεστά μέρη για αυτό θα τον δούμε να αγκαλιάζει την φωτιά στα καντήλια και στα θυμιατήρια. Είναι ο προστάτης απέναντι στους κλέφτες, στην απώλεια και στην προδοσία κάθε είδους.

bì xì: Ο πιο μεγαλόσωμος και δυνατός από όλους τους δράκοντες. Η δύναμη του είναι τόση που μπορεί και κρατάει προς ώμους του ολόκληρους ναούς. Τον βρίσκουμε στις βάσεις μεγάλων μνημείων. Είναι ο προμηθευτής της τύχης και της γνώσης και θεωρείται ο υποστηρικτής της ανώτερης εκπαίδευσης.

bā xià: Είναι λάτρης του υγρού στοιχείου. Είναι εξαιρετικός κολυμβητής και τον βρίσκουμε όπου υπάρχει νερό. Στις αψίδες γεφυρών και στις προβλήτες. Προμηθευτής της δύναμης και της υποστήριξης, όταν αυτή του ζητείται σε περιόδους μεγάλης ανάγκης.

chī wěn: Ο δράκος με το διάτρητο βλέμμα που μπορεί και παρακολουθεί τα γεγονότα πέρα από τον ορίζοντα. Είναι πάντα σε επιφυλακή για όποιο κίνδυνο προκύψει για αυτό τα αγάλματα του κοσμούν τους ψιλότερους πύργους των ναών και των παλατιών. Συμβολίζει την δύναμή του νερού πάνω στη φωτιά.

bì àn: Ο φύλακας δράκος που το στόμα του είναι σφραγισμένο σαν μύδι και τίποτα δεν περνάει χωρίς την θέληση του. Για το λόγο αυτό, θα τον δούμε σκαλισμένο πάνω σε πόρτες. Κατά άλλους είναι γνωστός ταραχοποιός και καβγατζής και κοσμεί τις πόρτες φυλακών. Υπερασπίζει τον θιγμένο σε κάθε λεκτική διαφωνία ή ψεύτικη κατηγορία.

Στο σπίτι όμως θεωρείται υπερβολική ενέργεια, να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν όλοι μαζί.
Το μυθικό αυτό ον, συνδέθηκε με την προστασία από τα αρνητικά στοιχεία, και προσδίδει κατά το φενγκ σούι την προστασία του σπιτιού ή του χώρου.

Σύμβολο επιτυχίας, προστασίας και καλής τύχης, πολλοί θεωρούν το δράκο ξεχωριστή πηγή δύναμης.
Είναι ένα ισχυρό γιανγκ σύμβολο (αρσενικό και επιθετικό).

Το αρσενικό γιανγκ (Δράκος) έχει το θηλυκό ταίρι του, γιν (Φοίκικας) και μαζί αντιπροσωπεύουν την συζυγική ευτυχία.

Τέλος, ο δράκος ήταν το σύμβολο του αυτοκράτορα και του θρόνου. Αν τοποθετήσουμε ένα Δράκο στο σημείο που καθόμαστε Δηλώνουμε λοιπόν την θέση εξουσίας μας.

Πολλές εικόνες και αγάλματα απεικονίζουν ένα κινέζικο δράκο που έχει ένα όμορφο μαργαριτάρι. Μερικές φορές, το μαργαριτάρι έχει φλόγες. Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική λαογραφία, είναι το μαργαριτάρι που δίνει ο δράκος την εξουσία να ανέβει προς τα πάνω στον ουρανό. Πολλοί αναφέρονται σ αυτό ως «The Eternal Pearl».

Μάλιστα η παράδοση λέει πως ο Αυτοκράτορας Huizong της δυναστείας Σονγκ αγιοποιήθηκε και κήρυξε πέντε δράκους ως βασιλιάδες. Κάθε δράκος είναι ένα διαφορετικό χρώμα:
Qinglong: Γαλάζιος Δράκος
Zhulong: Πράσινος Δράκος
Huanglong: Κίτρινος Δράκος
Bailong: Λευκός Δράκος
Xuanlong: Μαύρος Δράκος

Ο κινέζικος Δράκος, γνωστός ως πνεύμα Long, συμβολίζει πολλά πράγματα, όπως:

Μεγαλείο –Ευλογία-Καλοσύνη-Δύναμη-Υπεροχή-Επιμονή-Ηρωϊσμό-Τόλμη-Ιερή Δύναμη-Αρχοντιά-Αισιοδοξία-Ενέργεια-Νοημοσύνη-Ανδρική γονιμότητα -Σθένος

Βασικά στοιχεία του Δράκου είναι : η έμπνευση, η φαντασία, ο πλούτος, η ισχύς, η ζωτικότητα. Είχε το δώρο της όρασης, τη σοφία και την προφητεία

Είναι σύμβολο δύναμης υλικής ή εσωτερικής (η δύναμη του υποσυνειδήτου).

Αντιπροσωπεύει την αρσενική, επιθετική ενέργεια, όπως και στην ανατολική σκέψη και παράδοση. Η πύρινη αναπνοή του Πράσινου Δράκου, καθαρίζει και δίνει νέα πνοή.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ζώνες επιρροής και εξουσίας, υπήρξε οιωνός καλής συγκομιδής και αφθονίας.

Δείτε τα προιόντα που σας προτείνουμε σχετικά με το θέμα εδώ

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.