210 440 1908 - 694 6491 501
Ωράριο: Δευ-Παρ 9:00-17:00

Αγαπητοί μας φίλοι σας ενημερώνουμε ότι κατάστημά μας θα παραμείνει κλειστό από τις 13/7 εώς τις 28/7.
Και πάλι μαζί σας από την Δευτέρα 29/7. Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε ένα όμορφο καλοκαίρι σε όλους σας!
Buddha (Βούδας)

Buddha (Βούδας)

Ποιός είναι ο Βούδας? Από που προέρχεται? Τι συμβολίζει?

Ξεκινώντας, να αναφέρουμε πως ο Βουδισμός είναι μια από τις ηγετικές ανά τον κόσμο θρησκείες από την άποψη οπαδών, γεωγραφικής κατανομής και κοινωνικοπολιτιστικής επιρροής. Αν και είναι κυρίως «ανατολική» θρησκεία, στη σημερινή εποχή εξαπλώνεται στη Δύση.

Είναι μια θρησκεία η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Ινδουισμό, καθώς και οι δυο χρησιμοποιούν τους όρους «Κάρμα» (ηθική που βασίζεται στη σχέση αιτία-αποτέλεσμα), «Μάια» (απατηλή φύση του κόσμου) και «Σαμσάρα» (κύκλος μετενσάρκωσης).

Οι βουδιστές πιστεύουν πως ο τελικός σκοπός της ζωής είναι να επιτευχθεί «φώτιση» όπως εκείνοι την καταλαβαίνουν.

Θεμελιωτής του βουδισμού είναι ο Σιντάρτα Γκαουτάμα πρίγκιπας της Ινδίας που έζησε 600 χρόνια πριν από τον Χριστό. Οι γονείς του φρόντισαν να μην έχει επαφή με τον έξω κόσμο προσπαθώντας να τον προστατέψουν από τον πόνο και τα βάσανα και του εξασφάλισαν μια πολυτελή ζωή.

Ο πρίκγιπας όμως είχε τέσσερα οράματα με έναν γέρο, έναν άρρωστο άνθρωπο έναν νεκρό και έναν ειρηνικό μοναχό που είχε απαρνηθεί τα πλούτη και τις ανέσεις.

Ο Γκαουτάμα αποφάσισε να ακολουθήσει το τέταρτο όραμα να γίνει ασκητής και να αναζητήσει την φώτιση μέσω του διαλογισμού και της ταπεινοφροσύνης.

Διαλογιζόμενος κάτω από μια συκιά, αντιμετώπισε σειρά από πειρασμούς στους οποίους αντιστάθηκε και έφτασε στην πολυπόθητη φώτιση που οι βουδιστές αποκαλούν Νιρβάνα – εξάλειψη του πόνου και των επιθυμιών.

Από αυτήν την στιγμή ο Σιντάρτα ονομάστηκε Βούδας που σημαίνει φωτισμένος και κέρδισε τον σεβασμό άλλων ασκητών που άρχισαν να μαθητεύουν κοντά του.

Τι ανακάλυψε ο Γκαουτάμα;

Πως η φώτιση είναι μια «μέση οδός» μεταξύ της υπερβολής και της έλλειψης.

Στην βάση της διδασκαλίας του στέκουν «τέσσερις ευγενείς αλήθειες»:

1) Η ζωή είναι βάσανο

2) Τα βάσανα προκαλούνται από την επιθυμία και την εξάρτηση

3) Ο άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τα βάσανα αν δαμάσει τις επιθυμίες του

4) Αυτό είναι δυνατόν αν ακολουθηθεί ένας συγκεκριμένος δρόμος – μια μέθοδος οχτώ σταδίων.

Το επονομαζόμενο «Οκταπλό μονοπάτι» συμπεριλαμβάνει κάποιες αντιλήψεις για το

  • Ποιά είναι η σωστή οπτική γωνία
  • Ποιά είναι η σωστή πρόθεση
  • Ποιά είναι η σωστή ομιλία
  • Ποία είναι η σωστή δράση
  • Ποιός είναι ο σωστός τρόπος ζωής
  • Ποιά είναι η σωστή προσπάθεια (κατεύθυνση της ενέργειας)
  • Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να ρυθμίσουμε το νου μας (διαλογισμός)
  • Αυτοσυγκέντρωση.

Η διδασκαλία του Βούδα είναι καταγεγραμμένη στην επονομαζόμενη Τριπιτάκα που σημαίνει «τα τρία καλάθια».

Οι αρχές με τις οποίες μπορεί να επιτύχει κανείς τη φώτιση ονομάζονται Μπουντχαντχάρμα ή απλά Ντχάρμα (Ντάρμα), που στο εννοιολογικό πλαίσιο του Βουδισμού σημαίνει νόμος, δόγμα ή αλήθεια.

Η λέξη Βούδας ή Μπούντχα  στην αρχαία ινδική γλώσσα, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ.

Συνεπώς, δεν αφορά στον συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ένα τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης.

Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα είναι απλά ένας σε μια μεγάλη ακολουθία από Βούδες, η οποία κατευθύνεται είτε προς το άχρονο παρελθόν είτε στους μακρινούς ορίζοντες του μέλλοντος.

Εντούτοις ξεχώρισε —και έγινε τελικά η ηγετική μορφή του Βουδισμού— καθώς δίδαξε και σε άλλους τον τρόπο για να ακολουθήσουν την πορεία του. Μερικοί πιστεύουν ότι δεν ήταν παρά ένας άνθρωπος που βρήκε το μονοπάτι που τον οδήγησε τελικά στη φώτισή του και το δίδαξε στους μαθητές του. Άλλοι τον θεωρούν ως τον τελευταίο μιας σειράς από Βούδες που ήρθαν στον κόσμο για να κηρύξουν ή να αναβιώσουν την Ντάρμα, η οποία αποτελεί την διδασκαλία ή την οδό του Βούδα. Κάποιοι άλλοι τον θεωρούν μποντισάτβα, έναν άνθρωπο που πέτυχε τη φώτιση αλλά ανέβαλε την είσοδό του στη Νιρβάνα για να βοηθήσει κι άλλους που αναζητούσαν τη φώτιση.

Εν κατακλείδι ο Βούδας θεωρείται ότι συμβολίζει την σοφία, την ηρεμία, την ειρήνη και τη φώτιση.

Επίσης, κατά την κινέζικη φιλοσοφία φενγκ σούι ο βούδας είναι σύμβολο πλούτου και ευημερίας.

Δείτε τα προιόντα που σας προτείνουμε σχετικά με το θέμα εδώ

Σχολιάστε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας!

  • Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κωδικό.